Motor Forum Limburg

Nieuws => Motornieuws => Topic gestart door: DeWitte op 09 oktober, 2010, 05:25:29

Titel: Geen begeleid motorrijden voor 17-jarigen
Bericht door: DeWitte op 09 oktober, 2010, 05:25:29
De minister van Verkeer en Waterstaat (VenW) wil het mogelijk maken dat jongeren van 17 jaar hun autorijbewijs (categorie B) kunnen halen, hiertoe zal binnenkort met een proef gestart worden. Tot hun 18e jaar mogen deze jongeren dan alleen onder begeleiding rijden. Navraag bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat leert dat dit traject niet voor jonge motorrijders opengesteld gaat worden. Desgevraagd noemt voorlichtster Anne van der Vliet van het ministerie als reden hiervoor dat de begeleidende bestuurder op een volgmotor zal moeten rijden en zodoende niet kan ingrijpen bij de jongere. Het argument dat de auto's toch ook niet voorzien zullen zijn van dubbele bediening ziet zij als niet ter zake doend, de begeleider kan in een auto immers wel met de jongere bestuurder praten, dit zou op de motor niet mogelijk zijn. Verder onderstreept zij dat dit project puur bedoeld is om het aantal aanrijdingen onder jonge automobilisten te verlagen.

Jongeren kunnen straks vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van een autorijopleiding bij een professionele instructeur en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e jaar het rijexamen afleggen. Bij begeleid rijden kunnen jongeren van 17 jaar na de rijopleiding en het rijexamen tot hun 18e jaar extra ervaring op doen. Dit onder begeleiding van een ervaren bestuurder die minimaal 10 jaar in het bezit is van een rijbewijs. De begeleider hoeft geen professionele rijinstructeur te zijn.

Titel: Re: Geen begeleid motorrijden voor 17-jarigen
Bericht door: HD4ever op 09 oktober, 2010, 10:59:17
Citaat van: Dwars® op 09 oktober, 2010, 05:25:29
De begeleider hoeft geen professionele rijinstructeur te zijn.

Denk niet dat de meeste van de oudere rijders in staat zijn om een jongere goed te leren autorijden. Gevolg zal zijn dat de jeugd verkeerde zaken aangeleerd krijgt, waarvan ze later op de rijles of examen alleen maar last zullen hebben.  :?
Ben zelf een paar jaar terug nog eens voor de gein op theorie les geweest bij mijn oude rijschool, en was erg verbaast hoeveel ik eigenlijk al vergeten was.  :shock: Maar ja, het is ook al even geleden dat ik mijn ABE-tje haalde.  :mrgreen:
Ik ga dus niemand leren autorrijden  :twisted:
Titel: Re: Geen begeleid motorrijden voor 17-jarigen
Bericht door: SuzukiLimburg op 09 oktober, 2010, 15:09:55
Je leest niet goed. Ze moeten eerst rijlessen en examen doen en pas als ze dat gehaald hebben mogen ze tot hun 18de alleen onder begeleiding rijden. De theorie en de techniek beheersen ze dan dus wel enigzins, maar het gaat juist om het inzicht te krijgen wat iemand die al wat langer het rijbewijs heeft. Maar het is in ieder geval een feit dat er genoeg mensen zijn die al jaren het rijbewijs hebben en nog steeds rieje wie unne naate dweil!
Titel: Re: Geen begeleid motorrijden voor 17-jarigen
Bericht door: Mounty op 09 oktober, 2010, 15:32:09
een tijdje geleden ook een voor de gein een theorie gedaan, sommige zaken en met name de nieuwe regels ga ik ook de mist in.. :mrgreen:
voor de rest ging het wel goed.

Ben geen voorstander van het eerder beginnen met het rijbewijs, zie teveel jeugd die rijden als gekken en geen inzicht hebben. dan hebben we het over een groep 18-25 jarige. met de nieuwe bepaling zou dat nog meer worden, nog meer onverantwoorde bestuurders. oke, er zijn ook meer "ervaren" bestuurders die rijden als gekken maar toch...ach ja...wat ik vind doet er eigenlijk toch niet toe, ze doen toch wat ze willen daarboven in den haag.. :mrgreen:
Titel: Re: Geen begeleid motorrijden voor 17-jarigen
Bericht door: DeWitte op 09 oktober, 2010, 18:58:49
In Duitsland is het rijden voor 17 jarigen onder begeleiding (na examen) al ingevoerd. Schijnt te werken