Hoofdmenu

King Kenny

Gestart door DeWitte, 22 januari, 2010, 17:03:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DeWitteKenny Roberts (Modesto (Californië), 31 december 1951) Als een van de eerste Amerikanen waagde Roberts eind jaren zeventig de overstap naar de Grand-Prix, die tot die tijd door Europeanen werden gedomineerd. Hij behaalde drie wereldtitels op een rij in de koningsklasse, de 500 cc, in 1978, 1979 en 1980. Dit leverde hem de bijnaam en eretitel King Kenny op. In totaal behaalde hij 24 GP-overwinningen.

Roberts introduceerde een volledige nieuwe rijstijl. De 'klassieke stijl' van de Europeanen was gericht op laat remmen en het rijden van vloeiende lijnen. Roberts richtte zich vooral op het snel omgooien van de machine, met de knie aan de grond, waarbij hij de motor op het gas controleerde terwijl hij de bocht uitkwam. Deze glijdende stijl, die inmiddels gemeengoed is geworden, had hij opgedaan in de Amerikaanse dirt-track races.

Een van de zeldzame keren dat Roberts werd verslagen in een rechtstreeks duel was in 1981 tijdens de GP van Engeland, toen Jack Middelburg hem net te snel af was.

In 1983 moest Roberts na een bloedstollend seizoen de wereldtitel met slechts twee punten verschil laten aan het jonge talent Freddie Spencer. Hierna stopte hij als rijder.

Later kwam Kenny Roberts terug als team-eigenaar, met als doel een eigen motorfiets te ontwikkelen, als alternatief voor de Japanse fabrieken. In 2001 kwam de Nederlandse coureur Jurgen van den Goorbergh uit voor het "team Kenny Roberts".

Zijn zoon, Kenny Roberts junior, trad in 2000 in de voetsporen van zijn vader door wereldkampioen te worden in de 500 cc klasse. Ook zoon Kurtis is actief in de racerij.

Eind 2009 herleefde Kenny Roberts zijn legendarische overwinning van 1975, het jaar dat hij op een Yamaha TZ750 de race verrassend in de laatste meters won, na laatste te hebben gelegen. Daar reed hij weer op die monsterlijke dikke tweetakt en meldde vooraf al een jaar geen motor meer gereden te hebben. Dan wordt de motor gestart van de machine, waar hij vroeger van zei dat hij niet genoeg betaald kreeg om ermee te rijden. Stel je voor, een 750 cc tweetakt, het woord onhandelbaar is een understatement van jewelste!. King Kenny rijdt weg en zet hem gelijk in de eerste bocht helemaal dwars. Let op de details (klik op fullscreen in highres) zoals de kissmiss met een slof Camel sigaretten, lach om het commentaar van Colin Edwards en Rossi.

Kippenvel.

http://www.youtube.com/watch?v=8k8hJWKIVNs&feature=player_embedded
Treat every problem as your dog would: If you can't eat it, fuck it or piss on it, then walk away