Voorbeschouwing WK Superbike Assen

Gestart door Busaberke, 22 april, 2010, 14:20:48

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Busaberke

De eerste van de twee grote motorsportevenementen op het TT circuit van Assen staat al weer voor de deur. Komend weekend wordt de vierde ronde van het WK Superbike verreden en het beloofd in meerdere opzichten een mooi weekend te gaan worden. Het gaat in ieder geval mooi weer worden dus er zijn weinig tot geen excuses om niet naar Assen te komen.


Jonathan Rea voor Troy Corser 

WK Superbike
We hebben tot nu toe zeer spannende races mogen aanschouwen, hoewel de verschillen in Valencia wel een ietsie pietsie groter waren dan in Phillip Island en Portimão maar historisch gezien leveren de races in Assen mooie gevechten op en zo kunnen we ons waarschijnlijk ook nu weer gaan verheugen op een felle strijd.
In de eerste drie raceweekenden van het seizoen kwam duidelijk naar voren dat Leon Haslam niet alleen tijdens de wintertests goed presteerde maar ook zijn mannetje staat nu het seizoen echt is begonnen. De Brit pakte in Spanje in de eerste race zijn tweede overwinning maar hij stond in de tweede race ook voor het eerst niet op het podium. Haslam zat er vorig jaar goed bij en kwam in de twee races respectievelijk als derde en als tweede over de streep en de Brit verwacht dat het TT Circuit zijn Suzuki goed zal liggen.

Haslam kwam vorig jaar overigens in beide gevallen achter Noriyuki Haga over de finish waarbij Ben Spies in de eerste race de winst pakte en Haga in de tweede race. De Ducati Xerox rijder, die in het klassement overigens vierde staat, wist in Valencia eindelijk weer te winnen na een desastreus verlopen raceweekend in Portimão. Zou het de nog steeds populaire Japanner ook nu weer lukken? Zijn teamgenoot Michel Fabrizio lijkt de weg overigens goed kwijt te zijn na een goed eerste weekend in Australië. De Italiaan, die op de achtste plaats staat, heeft tussendoor getest en er schijnen oplossingen voor zijn problemen te zijn gevonden.

Tweede in het kampioenschap staat Max Biaggi. De Romeinse Keizer had het nog een beetje moeilijk in Australië maar sindsdien gaat het goed met Max, die Assen tot zijn favoriete circuits rekent, en de Aprilia. Ook Leon Camier doet het steeds beter op de RSV4 maar waagde in Valencia net iets te veel en dat resulteerde in twee crashes.

Een andere rijder die goed presteert is Carlos Checa. De Spanjaard en de Althea Ducati klikken goed met elkaar en de voormalig MotoGP rijder staat dan ook derde in het kampioenschap ondanks een nulscore door technische problemen.

Hannspree Ten Kate rijder Jonathan Rea staat momenteel vijfde in het klassement maar de Brit wil daar snel verandering in aanbrengen, te beginnen in Assen waar het team vorige week nog heeft getest en als eerste WK team de vernieuwde Ruskenhoek kon uitproberen. Volgens Rea heb je 'big balls' nodig voor die bocht.

James Toseland staat achter Rea en is ondanks de twee pole posities en een derde plaats van Cal Crutchlow op dit moment de best scorende Yamaha rijder. Toseland heeft hier al eens met de Ducati en een Honda gewonnen en zou dat nu graag ook met de Yamaha willen doen.

Verder zagen we in Valencia dat BMW weer een stapje vooruit heeft gemaakt. Troy Corser lag zelfs even aan de leiding en wist in de eerste race een vierde plaats te pakken. Zou BMW in Assen hun eerste podium pakken? Corser bezet momenteel de negende plaats in het klassement. Naast de bovengenoemde heren staan verder ook Sylvian Guintoli (7e) en Crutchlow (10e) in de top tien.

Tijdens deze race n Assen zullen we Chris Vermeulen hoogstwaarschijnlijk weer in actie zien maar we zullen het vanwege financiële problemen zonder Reitwagen BMW rijders Roland Resch en Andrew Pitt moeten doen. Ook Vittorio Iannuzzo is afwezig omdat hij nog niet helemaal hersteld is. Verder zal het geplande WK debuut van het Japanse Yoshimura Suzuki team vanwege de problemen met de aswolk niet doorgaan en blijft het verdacht stil bij het Pro Ride World Superbike team.

WK Supersport
In de Supersport klasse heeft Joan Lascorz met zijn overwinning in Valencia de leiding in het klassement overgenomen maar Ten Kate rijder Kenan Sofuoglu staat op de deur te kloppen aangezien het verschil tussen de Spanjaard en de Turk maar vier punten is.

Sofuoglu heeft al eerder in Assen weten te winnen maar vorig jaar ging het niet zo heel goed met een vijfde plaats achter winnaar Eugene Laverty, Cal Crutchlow, Lascorz en Fabien Foret. Ook de Turk heeft vorige week getest op het circuit en heeft dus een heel klein beetje voorsprong op zijn concurrenten.

Na zijn dominante overwinning in Phillip Island leek het erop dat Eugene Laverty de te kloppen man zou gaan zijn maar sindsdien heeft de Ier wat steekjes laten vallen en die hoopt hij natuurlijk op het circuit waar hij vorig jaar won weer goed te kunnen maken en zijn achterstand op de eerste twee (24 punten naar Lascorz) te kunnen verkleinen.

Triumph pakte in Valencia met Chaz Davies hun eerste podium van dit seizoen. De Brit krijgt het steeds beter naar zijn zin op de driecilinder en kan de snelste drie inmiddels goed volgen. Vorig jaar was Gianluca Nannelli de beste Triumph rijder met een 12e plaats, dat moet dus beter kunnen. Verder zien we David Salom, Foret, Robbin Harms, Gino Rea, Michele Pirro en Massimo Roccoli in de top tien staan.

Er zullen dit seizoen in deze klasse geen Nederlandse wildcards aan de start verschijnen, dit omdat er gelijktijdig een ONK race op het Belgische Spa-Francorchamps is georganiseerd. Wel zien we meervoudig Nederlands (dubbel) kampioen Arie Vos uitkomen in de ParkinGo Triumph klasse naast zijn race voor het ONK Dutch Superbike later op de dag.

Superstock
Maxime Berger wist vorig jaar de Superstock 1000 race in Assen te winnen en de Fransman zou die prestatie dit jaar dolgraag willen herhalen voor zijn Nederlandse team maar dan zal Berger wel eerst af moeten rekenen met de verrassend snelle Ayrton Badovini op de BMW. Door zijn crash in Valencia staat Berger overigens pas op een vijfde plaats achter Badovini, Davide Giugliano, Sylvain Barrier en Loris Baz.

Bij het EK Superstock 600 zagen we in Valencia weer een mooie strijd waarin Ten Kate Junior rijder Florian Marino deze keer aan het langste eind trok na een gevecht met de goed Nederlands sprekende Noor Frederik Karlsen en Portimão winnaar Jeremy Guarnoni die de leiding in het klassement heeft. De verwachting is dat deze drie heren elkaar ook nu weer zullen vinden en wellicht krijgen ze gezelschap van Tony Coveña. De Hagenees is er weer bij nu hij van de dokteren groen licht heeft gekregen voor wat betreft zijn in Portugal gebroken hand.

Dutch Superbike
In het bijprogramma van het WK wordt ook een race in de ONK Dutch Superbike klasse verreden. In deze klasse zullen voor zover nu bekend is 37 deelnemers aan de start verschijnen. In de eerste tijden het paasweekend verreden race was het Matej Smrz die de winst pakte voor Peter Politiek en Danny de Boer. Smrz is er nu niet bij vanwege verplichtingen in het IDM (zijn broer Jakub zal overigens wel van de partij zijn in het WK Superbike) dus het is de vraag wie van de vaste rijders voor de volle tribunes de overwinning zal pakken. Weet Politiek zijn goede lijn voort te zetten, wordt het de Boer of zien we een andere landgenoot schitteren? We zullen het zondagmiddag gaan zien.


BRON: Racesport.nl

Suzuki Hayabusa 1999
Triumph Tiger 2009

Herr Tod

Ik zeg weer een kickass overwinning van Eugene Laverty net als vorig jaar :yes6rs:
It's a 400 Bandit mate! Designed by a Genius. Built by Craftsmen. Ridden by a Twat! :mrgreen: