Zelfrijdende auto's worden getest met motorfietsen

Gestart door HD4ever, 09 december, 2016, 12:31:20

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

HD4ever

Op Nieuwsmotor las ik onderstaande verhaal. Eigenlijk nooit bij stilgestaan dat straks die zelfrijdende koekblikken ook ons motorrijders in de wielen kunnen rijden.
Erg lullig als er dan geen chauffeur is die je verrot kan schelden als je bijna van de weg wordt gereden. Goed dat dit nu even aandacht krijgt. :worship-cool:

Naar aanleiding van de brief die motorrijdersorganisaties FEMA, MAG en KNMV hebben gestuurd naar RDW, met betrekking tot de door RDW afgegeven Europese typegoedkeuring van de Tesla, heeft onlangs een gesprek plaatsgevonden over de zorgen die leven bij motorrijders. Een bestuurder van een Tesla - en van steeds meer geavanceerde auto's - kan cruciale handelingen overlaten aan het voertuig, terwijl deze apparatuur naar mening van de motorrijdersorganisaties niet of niet voldoende is getest met motorfietsen en andere gemotoriseerde tweewielers. In het gesprek over de zorgen die motorrijders hebben bij het op de weg toelaten van (semi-)autonoom rijdende voertuigen bleek al snel dat een groot deel van de zorgen van de motorrijdersgemeenschap worden gedeeld door RDW.

Bestuurders van voertuigen die gebruik maken van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), zoals bijvoorbeeld een Adaptive Cruise Control (ACC) of een Lane Changing System (LGS), worden geacht te allen tijde de volledige controle over het voertuig te hebben. Ter ondersteuning waarschuwt de auto op basis van sensoren bij een dreigende aanrijding met bijvoorbeeld een motorfiets de bestuurder, zodat deze tijdig kan ingrijpen, eventueel geassisteerd door de hardware van de auto. In de praktijk blijkt echter dat bestuurders van dergelijke voertuigen in veel gevallen al volledig lijken te vertrouwen op de techniek en zich met andere zaken bezighouden dan het verkeer. En dan dient de vraag te worden gesteld of de huidige techniek in de auto's voldoende rekening houdt met de aanwezigheid van motorfietsen in het verkeer en of die techniek in staat is adequaat in te grijpen en de bestuurder tijdig te waarschuwen.

De gezamenlijke conclusie van RDW en de motorrijdersorganisaties is dat goed functionerende Advanced Driver Assistance Systems een toegevoegde waarde kunnen hebben met betrekking tot de verkeersveiligheid, maar dat er ook nadelen aanzitten indien bestuurders er niet op een juiste manier mee omgaan en onvoldoende aandacht schenken aan het verkeer.

Het voorstel van RDW is om in samenwerking met de motorrijdersorganisaties de kennis over dit onderwerp te vergroten door een eigen testprogramma uit te voeren met verschillende merken auto's die geavanceerde bestuurder-ondersteunende functies hebben. In dat testprogramma moet objectief worden beoordeeld wat de huidige stand van zaken is in de techniek die ervoor zou moeten zorgen dat motorfietsen en andere gemotoriseerde tweewielers worden waargenomen door de sensoren van de auto's en of die techniek ook correct reageert op de aanwezigheid van motoren. RDW is ook van mening - net als de motorrijders - dat het testen met motorfietsen deel uit hoort te maken van het testprotocol voor een Europese typegoedkeuring.

In het eerste kwartaal van 2017 zal het testprogramma worden beschreven, zal worden onderzocht welke onderzoeksresultaten op het gebied van het met motorfietsen testen van semi-autonome auto's al beschikbaar zijn en zullen de onderzoeksvragen worden geformuleerd. Vervolgens zullen de praktijktesten in 2017 moeten worden uitgevoerd.

Dolf Willigers, secretaris-generaal van de FEMA: "Wij zijn zeer content met uitkomst van dit eerste gesprek met de experts van RDW. We gaan gezamenlijk optrekken en we zullen in de praktijktesten gaan zien in hoeverre de techniek rekening houdt met motorrijders. Dit zal de komende jaren een belangrijk onderwerp blijven voor de FEMA en ons streven zal blijven om te zorgen dat motorrijders letterlijk en figuurlijk niet over het hoofd worden gezien in de ontwikkeling van de nieuwste generaties auto's. Het testprogramma kan blijvende gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid van motorrijders in heel Europa en daarom ben ik er bijzonder trots op dat de motorrijdersgemeenschap hierin gezamenlijk optrekt en gaat samenwerken met de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het op de openbare weg toelaten van zulke geavanceerde auto's."
"Some people are alive only because it's illegal to kill them"

QuattroFrits

Ik had dit al gelezen in het MAG-A-ZINE, het maandelijkse blaadje van de MAG.
Ook ik ben het volledig met hun eens dat deze testen uitgevoerd moeten worden en ook zeer belangrijk zijn.
Veel chauffeurs die zelf rijden zien de motorrijders al over het hoofd, hoe moet dit dan met zo'n blinde auto.  :roll:
Wil je rust en vrede, doe dan bij MFL je intrede.

HD4ever

Ik denk dat ik straks toch meer vertrouwen heb in een rijdende computer dan in een telefonerende en chattende blondje in een koekblik.  :mrgreen:
"Some people are alive only because it's illegal to kill them"

QuattroFrits

Wil je rust en vrede, doe dan bij MFL je intrede.