Rechts heeft nu ook voorrang in Belgie

Gestart door DeWitte, 28 februari, 2007, 19:02:12

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DeWitte

CiteerOok wie stopt, behoudt voortaan voorrang van rechts
Vanaf donderdag 1 maart wordt de voorrang van rechtsregel in ons land aangepast. Bestuurders moeten voortaan voorang geven aan wie van rechts komt, ook als deze al gestopt is.

"De nieuwe regel is duidelijker en eenvoudiger en moet het aantal ongevallen en discussies rond ongevallen doen dalen", zo benadrukte minister van Mobiliteit Renaat Landuyt dinsdag op een persconferentie.

Wie op een kruispunt van rechts komt, verloor tot nog toe zijn voorrang van rechts wanneer hij gestopt was. Daarmee vormde Belgiƫ een uitzondering in Europa. Die uitzondering gaf aanleiding tot meer ongevallen in grensgebieden en soms eindeloze discussies bij ongevallen. De nieuwe regel moet een einde maken aan die onduidelijkheid.

Nieuw is ook dat wie op een kruispunt een doorlopend voetpad of fietspad overschrijdt zijn voorrang van rechts behoudt tegenover andere bestuurders op de rijbaan. Die bestuurder moet nog wel voorrang verlenen aan voetgangers en fietsers die zich op het voor hen voorbehouden gedeelte van de weg bevinden.

Voor alle duidelijkheid: de nieuwe regel geldt echter niet op rotondes en ook niet indien de bestuurder uit een verboden rijrichting komt. (belga/dm)

Treat every problem as your dog would: If you can't eat it, fuck it or piss on it, then walk away