ik hoor vaker mensen praten over het verlagen van de voorkant wat is hier het voordeel van 


bij een "R"...beperkt
bij een "S"...minder beperkt.
ff heel simpel uitgelegd.
er zijn 4 manier om de hoogte van de voorkant te wijzigen (alhoewel..bij de vierde methode de rijhoogte aan de voorzijde gelijk blijft)
- je wijzigt de positie van de vork in de kroonplaten
- je wijzigt de preload danwel extern via de verstellers danwel intern dmv modificatie
- je wijzigt de positie van de binnenpoot in de buitenpoot
- je verandert de rijhoogte aan de achterzijde.
allen hebben invloed op de geometrie van de fiets..en allen kunnen afzonderlijk of samen met elkaar gebruikt worden..
maar allen zijn afhankelijk van elkaar..
simpel voorbeeldje..stel ik heb een fiets met standaard veren en standaard veerconstante in de voorvork. en de vork staat in de standaard fabriekshoogte in de kroonplaat.
als ik in die vork een preload (veervoorspanning) bereik heb van 10mm dan betekent dat, dat als ik de preload helemaal afdraai de rijhoogte aan de voorzijde gewijzigd wordt en de neus van de fiets lager komt te staan ...
stel nu ik neem dezelfde fiets / vork en ik laat die vork een overeenkomstig aantal mm door de kroonplaat zakken terwijk ik de preload versteller helemaal opdraai...
dan heb ik in de praktijk exact hetzelfde effect he..terwijl bij het ene voorbeeld de vork op standaardhoogte in de kroonplaat staat en in het andere voorbeeld de vork een aantal mm doorsteekt.
Het is te zeer afhankelijk van "het samenwerken" van het complete pakket om de directe voor of nadelen van het "slechts" verlagen van de voorzijde te kunnen noemen.
ligt aan de gebruikte materialen in de vork, de instelling van die materialen en niet in de laatste plaats het type voorvork en de fiets waarin ie moet functioneren..
mogelijkheden zijn eindeloos en werken alleen wanneer het "complete plaatje" klopt.
vaak gaat het niet eens om meer gevoel bij snel insturen of om een alerter insturende fiets te krijgen..en wederom ...het is zaak om het compleet kloppend te krijgen want aan een zeer actief insturende fiets te krijgen die vervolgens an 180km/u aan rechtuitstabiliteit gaat inboeten heeft niemand wat.
het wordt eigenlijk meer toegepast om meer rust in een voorkant te krijgen bij snel uitacceleren.
Bij een TLR? tsja..moeilijk eigenlijk... ze zijn zeer zeker voor verbetering vatbaar al maakt de geometrie en zeer zeker ook het gewicht van een TLR het tot een redelijk moeilijke zaak wanneer er gebruikt wordt gemaakt van hetgeen er standaard op zit... een goed sturende TLS/R betekent helaas vaak de beurs opentrekken..
De viagrodinges van dwars staat idd wat lager qua rijhoogte aan de voorzijde..
al denkt ie dat maar...want de andere veerconstante en olie en preload in die vork maken dat de vork op zich eigenlijk hoger staat....

pakketje moet samen werken..was de vork niet gewijzigd was er niet te rijden met die fiets met alleen de vorkpoten 5mm doorgestoken..
wazig he..
