Van der Mark wereldkampioen na heroïsche strijd

Gestart door Busaberke, 10 september, 2014, 12:10:02

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Busaberke

JEREZ -
Motorcoureur Michael van der Mark is twee ronden voor het einde van het seizoen de nieuwe wereldkampioen in de (600cc) Supersport-klasse. De 21-jarige Rotterdammer zegevierde in een zinderende wedstrijd op het Zuid-Spaanse circuit van Jerez de la Frontera. De Honda-coureur is daarmee de eerste Nederlandse wereldkampioen in een soloklasse van de motorwegracesport geworden sinds 40 jaar. De laatste titelhouder was Henk van Kessel die Jan de Vries als wereldkampioen afloste in de 50cc-klasse van het grandprixcircus.


Van der Mark die vanaf pole mocht beginnen, kreeg de titel niet cadeau.  Bij het aanremmen van de eerste bocht maakte hij een fout en viel naar P8 terug. Nadien werkte hij zich gestaag op en volgden adembenemende gevechten met zijn Franse WK-rivalen Florian Marino op Kawasaki en MV Agusta-coureur Jules Cluzel. Alle drie wisselden voortdurend van koppositie en maakten er een heroïsche strijd van.  Pas in de voorlaatste ronde van de race viel de beslissing om de wereldtitel.

Cluzel die moest winnen om zijn theoretische kansen op de titel hoog te houden, nam te veel risico en crashte. Marino moest in de remmen om niet in de glijpartij te worden meegesleurd. Daarvan profiteerde Van der Mark door binnendoor te glippen en op zijn vijfde overwinning van het seizoen af te stevenen. Door het uitvallen van Cluzel was hij een ronde voor het vallen van de vlag al verzekerd van het wereldkampioenschap.

Voor Van der Marks Nederlandse Honda Ten Kate-team betekende het de negende wereldtitel in de Supersport. Het raceteam van Gerrit en Ronald ten Kate uit Nieuwleusen behaalde in 2007 tevens de wereldtitel in de (1000cc) Superbike-klasse.

bron: TelegraafSuzuki Hayabusa 1999
Triumph Tiger 2009